Hoe faalmechanismen van coatings op staal herkennen?


Als het gaat om de bescherming van staal tegen corrosie, is het van cruciaal belang om de juiste coating te kiezen en deze correct aan te brengen. Maar zelfs de beste coating kan na verloop van tijd worden aangetast door verschillende omgevingsfactoren, zoals vocht, blootstelling aan chemische stoffen, elektrochemische reacties en fysieke slijtage. Als gevolg hiervan kan de bescherming van het staal in gevaar komen, waardoor corrosie de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Bjond is een onafhankelijk materiaalkundig adviesbureau dat gespecialiseerd is in de bouw- en industrie sector. Wij hebben uitgebreide kennis over het selecteren van de juiste coating voor verschillende omstandigheden en kunnen faalmechanismen van coatings op staal herkennen. Hierdoor kunnen we onze klanten voorzien van effectieve adviezen over het beschermen van hun staalconstructies tegen corrosie.

Faalmechanismen van coatings op staal

Er zijn verschillende faalmechanismen van coatings op staal die kunnen leiden tot corrosie en dus verlies van bescherming. Sommige van deze faalmechanismen zijn:

  • (osmotische) Blaarvorming: dit gebeurt wanneer vocht onder de coating kruipt via de coating zelf en een kleine met vocht gevulde blaas vormt tussen het staal en de coating. De oorzaak ligt  vaak in een onzorgvuldig gereinigde ondergrond en/of minder geschikte of onvolledige uitgeharde coating. Als er genoeg druk op de blaas wordt uitgeoefend, barst deze open, waardoor blootstelling aan corrosie mogelijk wordt.
  • Afbladdering: dit gebeurt wanneer de coating niet goed aan het staal of aan een ondergelegen coating hecht en er stukjes van de coating loskomen. Dit geeft corrosie de kans om zich onder de coating te ontwikkelen.
  • Scheuren: dit gebeurt wanneer de coating onderhevig is aan fysieke slijtage of thermische uitzetting en samentrekking, wat resulteert in scheuren in de coating. Corrosie krijgt dan de kans om in deze scheuren te groeien en het staal te beschadigen. Op termijn zal elke coating in zekere mate (micro)scheuren waardoor de barrière-werking vermindert. 

Hoe herkennen van deze faalmechanismen?

Wij zijn getraind om deze faalmechanismen te herkennen door middel van visuele inspectie,  en materiaalanalyse. We maken gebruik van verschillende geavanceerde technieken om de coating en het staal te onderzoeken en te bepalen of er sprake is van corrosie of mogelijke faalmechanismen van de coating. Zo kunnen we onze klanten gerichte adviezen geven over welke maatregelen ze moeten nemen om verdere schade te voorkomen.

Contact voor meer informatie

Als u meer wilt weten over hoe Bjond Innovation u kan helpen bij het beschermen van uw staalconstructies tegen corrosie, neem dan gerust contact met ons op. Onze gepassioneerde experts staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over de juiste oplossingen.

Bjond Innovation | Blog

Bjond Innovation | Blog

We doorbreken bestaande conventies en bestaande normen en vinden manieren die niet eerder werden ontdekt.

ONTDEK MEER