De Duurzaamheid van de Zeelandbrug: Een Succesverhaal


De Zeelandbrug, een imposante betonnen brug in het zuidwesten van Nederland, staat bekend om zijn architecturale schoonheid en historische betekenis. Gebouwd tussen 1962 en 1965, werd de brug onlangs erkend als een nationaal monument van belang door de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Om de langdurige duurzaamheid van de brug te waarborgen, heeft de brug regelmatig onderhoudswerkzaamheden ondergaan. Het meest recente onderhoud vond plaats tussen 2017 en 2018, waarbij gebruik werd gemaakt van verschillende Mapei-producten. Deze producten werden ingezet om beschadigd beton te herstellen en een afwerking te creëren die bestand is tegen de penetratie van zouten uit zeewater en de aanwezigheid van zuurstof en koolstofdioxide in de omringende lucht. Deze elementen kunnen anders carbonatatie en corrosie van de stalen wapening in het onderliggende beton veroorzaken.

Met het oog op het verzamelen van waardevolle gegevens over de degradatie van het deklaagsysteem en het voorspellen van de langetermijnduurzaamheid en prestaties ervan, werd Bjond Innovation gevraagd om gedurende vijf jaar monitoring uit te voeren. De resultaten van de analyse waren verbazingwekkend. Na een periode van vijf jaar bleek dat de Mapei-producten nog steeds in uitstekende staat verkeerden, ondanks de uitdagende omstandigheden waaronder ze werden toegepast en blootgesteld werden aan atmosferische invloeden. Er werd geen betoncarbonatatie waargenomen in het onderliggende beton en het niveau van corrosie in de stalen wapeningsstaven was minimaal.

Het monitoringprogramma, uitgevoerd door Bjond Innovation, heeft Mapei voorzien van concrete en recente gegevens over de effectiviteit van hun oplossingen. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor toekomstige onderhoudsinterventies. Dankzij de succesvolle toepassing van de Mapei-producten en het bewijs van hun duurzaamheid, kan de Zeelandbrug nog vele jaren haar rol blijven vervullen als een belangrijke verkeersader en een architectonisch icoon.

Dit succesverhaal benadrukt het belang van regelmatig onderhoud en het gebruik van hoogwaardige producten om de levensduur van onze infrastructuur te verlengen. Het illustreert ook hoe monitoring en analyse met kennis van zaken, kunnen bijdragen aan het voorspellen van de prestaties van materialen en het nemen van weloverwogen beslissingen voor toekomstige projecten.

Voor meer informatie over Bjond Innovation en hun expertise in materiaaltechniek, kunt u terecht op hun website www.bjond.be of neem contact op via +31629705179 of jvm@bjond.be.